Kosttilskud og naturmedicin

Kosttilskud og naturmedicin - fup eller fakta?

Af Karoline Lindager Larsen, ernæringsøkonom og laborant og Tine Simonsen Hald, Cand. Comm. og PB i ernæring og sundhed


Næsten halvdelen af alle danskere tager kosttilskud for at være sikre på at imødekomme kroppens behov. Men bliver du sundere af det daglige kosttilskud? Eller kunne du lige så godt lade være?


Der er imidlertid dyb uenighed bland eksperterne omkring kosttilskuds sundhedsmæssige værdi. Vi kan godt vente på, at eksperterne når til enighed, men ansvaret for vores helbred er i sidste ende vores eget. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på egne kostvaner og være kritisk i kosttilskudsjunglen.


Eksperterne strides

Nogle eksperter mener, at kosttilskud er absolut nødvendige, fordi vores kost i dag er meget forarbejdet, jorden er udpint og en livsstil med rygning, stress og medicin øger behovet for vitaminer, mineraler eller andre kosttilskud. Andre eksperter afviser dette og advarer ligefrem mod kosttilskud. De mener, at de i bedste fald er virkningsløse og i værste fald har skadelige bivirkninger.


Fakta om kosttilskud og naturmedicin


Kosttilskud:

- kan være alt fra multivitamin- og mineralpiller til forskellige slags planteudtræk

- er beregnet som tilskud til, og ikke erstatning for almindelig kost

- må, ifølge lovgivningen ikke markedsføres som gavnligt eller lindrende på symptomer og sygdomme - kan have medicinsk virkning og bivirkninger


Naturmedicin:

- skal godkendes af lægemiddelstyrelsen

- skal ikke have dokumenteret gavnlig virkning - må gerne markedsføres som gavnligt for sygdomme, man normalt ikke søger læge for


Maden kontrolleres

Fødevaredirektoratet undersøger løbende vores kost for at sikre, at indholdet af vitaminer, mineraler og andre vigtige ingredienser er som det skal være. Ifølge dem er det en myte, at moderne produktionsmetoder bevirker, at maden er fattigere på vitaminer og mineraler end tidligere. Når man kigger på danskernes kostvaner får langt de fleste af os vitaminer og mineraler nok. For nogle mennesker kan der dog være problemer at få jod, D-vitamin og jern nok.


Øget behov

Som modargument til dette mener andre eksperter, at vores moderne livsførelse øger behovet for vitaminer og mineraler. Den officielle Anbefalede Daglige Tilførsel er derfor ikke tilstrækkelig til at opretholde vores sundhed. Blandt de faktorer, der øger vores behov for vitaminer og mineraler er: Sprøjtemidler, medicinrester, tungmetaller, brug af stimulanser, kaffe, rygning, alkohol, medicin, sygdom, motion og stress.


Den næstbedste løsning

Hvis din kost ikke er varieret og du kun får små mængder frugt og grønt kan et tilskud af vitaminer og mineraler måske være gavnligt - og multivitaminpillen er næppe farlig. Det er dog vigtigt at huske på, at kosttilskuddet er et tilskud og ikke en erstatning. Kosttilskud er kun er den næstbedste løsning. Vitaminpillen kan ikke forsyne din krop med andre vigtige stoffer - som f.eks. de kræftforebyggende flavonoider, der findes i planter, te og rødvin. Vitaminer og mineraler virker sanssynligvis i samspil med andre stoffer i maden. Derfor kan kosttilskud have begrænset effekt.


Kosttilskud eller ej

Nogle mennesker oplever gavnlige effekter af forskellige tilskud eller naturmedicin, andre mærker ingen forskel. Det er muligt at selve troen på at tage en pille for at få det bedre kan have indflydelse, men det kan ikke udelukkes, at nogle mennesker rent faktisk får det bedre af kosttilskud eller naturmedicin. Ofte vil der gå nogle uger før du vil kunne mærke nogle forandringer ved brug af kosttilskud. Hvis du ikke mærker nogen effekt, så drop det pågældende tilskud, prøv eventuelt et andet, eller endnu bedre: tag et kritisk kig på dine kostvaner - måske kan du alligevel lave nogle sunde og gavnlige ændringer der.


Vær kritisk

Hvis du overvejer at tage kosttilskud eller naturmedicin, så se dig godt for og vær kritisk. Læs emballagen grundigt og undersøg om tilskuddet kan have bivirkninger, eller om der er advarsler om at tage tilskuddet hvis du f.eks. er gravid eller tager medicin. Det kan du bl.a. undersøge på Netdoktor.dk. eller ved at kigge på Drogelisten. Her har fødevaredirektoratet lavet en vurdering af 200 planter og svampe, der bruges i kosttilskud. Det er generelt ikke farligt at indtage vitaminer og mineraler i større mængder end de officielle anbefalinger. Dobbelt dosis er dog ikke nødvendigvis dobbelt så godt. Nogle vitaminer og mineraler kan have skadelige virkninger, hvis de indtages i store mængder. Der er også eksempler på, at overdosering af et enkelt vitamin / mineral kan give symptomer på mangel af det samme eller et andet vitamin / mineral. Vælg derfor altid multivitamin / mineral-tabletter, med mindre en læge har anbefalet andet.