Sådan forebygger du kræft med din mad

Sådan kan din mad forebygge kræft

Af Karoline Lindager Larsen, ernæringsøkonom og laborant


Hvert år rammes over 24.000 danskere af kræft. Eksperter mener, at op mod 50% af alle kræfttilfælde skyldes vores kost. Det er imidlertid ikke det, vi spiser, der gør os syge, men i langt højere grad det, vi ikke spiser. Mange mennesker kan, med enkle ændringer i det daglige kostvalg, få mulighed for at leve et længere og sundere liv uden kræft.


Hvad er kræft ?

Hele kroppen består af celler, der har specifikke funktioner. Nogle danner muskler, andre hud eller organer inde i kroppen. Der dannes hele tiden nye celler, der erstatter de gamle og overtager deres funktion.

Af og til sker der fejl eller skader når en celle dannes. Ofte er det helt ubetydelige fejl, men i alvorlige tilfælde kan den nye celle blive til en kræftcelle.

Som regel skal der mange fejl til før der dannes en kræftcelle. En enkelt skade er sjældent nok. Desuden er immunsystemet klar til at destruere nydannede kræftceller. 


Kræft kan opstå næsten hvor som helst i kroppen. Betegnelsen "kræft" dækker over mere end 100 forskellige kræftsygdomme - heriblandt lunge-, mave-, bryst-, prostata- og tarmkræft

Normalt er dannelsen af nye celler under skarp kontrol, men kræftceller, der undslipper immunsystemet, vokser uden kontrol. Herved dannes en tumor – også kaldet en svulst. Det er en sammenklumpning af celler, der vokser hurtigere en kroppens andre celler.


Hvis svulsten vokser langsomt og ikke breder sig til det omgivende væv, kaldes den ”en godartet svulst”. En ” ondartet svulst” derimod, vokser hurtigt og æder sig ind i andre væv, hvor den ødelægger de oprindelige celler. Kræftceller overtager ikke de oprindelige cellers funktion. Derfor vil organer, der er angrebet af ondartet kræft miste de celler, der er livsvigtige for dem.

Nogle af kræftcellerne kan rive sig løs fra svulsten og transporteres med blodet til andre steder i kroppen, hvor de kan sætte sig og danne nye svulster. 


Udover arvelige tendenser kan stråling, kemikalier, rygning, alkohol, overvægt og kostvaner have betydning for de fejl, der kan føre til udviklingen af kræftceller forskellige steder i kroppen.


Er dine kostvaner livsfarlige?

Kræft er en af de to største dødsårsager i Danmark. Den anden er hjerte-karsygdomme. Over 24.000 danskere rammes hvert år af kræft.

Eksperter anslår, at op mod 50% af alle kræfttilfælde hænger sammen med dårlige kostvaner. Det vil sige, at mange kræfttilfælde kan undgås, hvis vi vænner os til at spise sundere.


Det handler om det, du ikke spiser

Din kost indeholder både kræfthæmmere og kræftfremmere.

Kræftfremmere kan være fed mad med højt energiindhold, pesticider, tilsætningsstoffer, mikroorganismer, hormoner, medicinrester, nitrat, nitrit, alkohol og kemiske ændringer i maden, der opstår under produktion, opbevaring eller tilberedning.

MEN - det vigtigste er dog ikke hvad, du spiser, men i langt højere grad hvad du ikke spiser!


De fleste typer kræft udvikles nemlig som følge af mangel på de næringsstoffer, der virker som kræfthæmmere.


Kost, der forebygger kræft

Den mad du spiser, kan forebygge kræft  på to måder:


1) Kostens indhold af fedt, proteiner, kulhydrater, vitaminer og mineraler er med til at opbygge og vedligeholde cellerne i kroppens organer, væv og immunsystem.¨Når cellerne er forsynede med de rette næringsstoffer, er de mindre sårbare overfor skader.


2) Nogle bestemte næringsstoffer, f.eks. vitaminer, mineraler og nogle kemiske stoffer, der kaldes fytokemikalier, beskytter cellerne mod carcinogener – dvs. emner, der kan fremkalde kræft.



Frugter, grøntsager og korn

Frugt, grønt og kornprodukter indeholder bl.a. mange vitaminer, mineraler og fibre. Nogle vitaminer og mineraler virker som ”antioxidanter”. Antioxidanter forebygger kræft. Det gør de ved at fange de ”frie radikaler”, der hele tiden dannes i kroppen. Frie radikaler er ustabile molekyler, der kan ødelægge cellerne.

Eksempler på antioxidanter er E-vitamin, C-vitamin, beta-caroten (A-vitamin) og selen.


I planter har forskere fundet 500-600 kemiske forbindelser, der også beskytter mod kræft – bl.a. som antioxidanter.

Mange af de kræfthæmmende stoffer, der findes i planter virker sandsynligvis i samspil med hinanden. Derfor er det ikke nok kun at tage vitaminpiller eller kosttilskud for at få den kræftforebyggende effekt.


Fibre fra grøntsager, korn og frugter beskytter tilsyneladende mod kræft i tarmen. Det er endnu ikke helt klart hvordan, men det kan skyldes, at fibre får maden hurtigere gennem tarmene, så kræftfremkaldende stoffer ikke kan nå at gøre skade.


Skær ned på fedt og kalorier

Fed og energirig kost øger risikoen for overvægt – og overvægt øger risikoen for kræft. Lande, hvor befolkningen spiser kost med meget fedt, har også flest kræfttilfælde.


Noget tyder på, at transfedtsyrer (kager, industrimargarine, pommes frites, mikroovns-popcorn mm..)  og flerumættede fedtsyrer (majsolie, vindruekerneolie, solsikkeolie mm.) øger risikoen for kræft, mens enkeltumættede fedtsyrer (olivenolie, rapsolie, mandler og hasselnødder) ikke udgør nogen risiko, eller måske ligefrem mindsker den.

De flerumættede n-3 fedtsyrer, som findes i fisk og fiskeolie, kan muligvis også have en beskyttende virkning.


Det er dog bedre at fokusere på at sænke det totale fedtindhold i kosten – og dermed energiindholdet, frem for kun at forsøge at undgå ”de farlige” fedttyper.


Enkle ændringer i dagligdagen

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle over 10 år spiser 6 stykker frugt eller grønt om dagen, for at forebygge hjerte-karsygdomme og kræft.

Det kan virke som meget, men er nærmere et spørgsmål om at ændre vaner stille og roligt. F.eks. kan du sørge for at have en lille skål fristende, frisk frugt på bordet, gøre det til en regel at bruge mindst to slags grøntsager (foruden kartofler) til aftensmaden hver aften og spise et stykke frugt eller grønt til frokost hver dag.

Mere frugt og grønt i kosten vil, for mange mennesker betyde, at kostens fedtindhold og energiindhold falder. Så falder risikoen for både overvægt og kræft også.


Økologiske fødevarer er naturligvis de bedste. De indeholder færre pesticid- og medicinrester og sandsynligvis flere kræfthæmmende stoffer.


Vi har alle, hver dag muligheden for, med enkle ændringer i vores kost, at sænke vores egen risiko for at udvikle kræft. Gør det!