Glykæmisk indeks tabel GI tal
Instagram

Følg Sundfo på Instagram

 

 

 

Tilmeld dig Sundfos nyhedsbrev her

og få 7 lækre, pco-venlige opskrifter på aftensmad - helt gratis

+ en bonusopskrift på dessert

Sund og slank med Sundfo PCO Diva

Få styr på maden, tab dig og slip af med PCO-symptomerne med PCO-venlige kostplaner og opskrifter

- 89 kr pr. måned

 

Læs mere og bestil her

GI (glykæmisk indeks) TABEL

 

Vejledende værdier:

Lavt GI: under 55

Medium GI: 55-70

Højt GI: over 70

 

 

Glukose (GI = 100)

 

 

 

 

 

 

Brød

Brød med bygkerner 27

Flerkornsbrød 45

Fransk baguette 95

brød med havreklid 44

Franskbrød, lyst 70

Pitabrød 57

Rugbrød 64

 

Cerealier

All-Bran 40

Cheerios 74*

Cocopops 77

Cornflakes 84

Havregrød 49

Mysli 56

Rice Krispies 82

Special K 54

 

Korn, kerner, ris

Byg 25

Bulgur 48

Couscous 65

Hirse 71*

Hvedekerner 41

Majs 55

Ris, hvide 58

Ris, brune 55

Ris, parboiled 48

Rugkerner 34

Kiks og småkager

Digestive kiks 59

Havrekager 55

Riskager 77*

Rugkiks 65

 

Mælkeprodukter

Is 61

Is, fedtfattig 50

Kakaomælk, kunstigt søde t24

Kakaomælk, sødet med sukker 34

Mælk, sød- 27

Mælk, skummet -32

Yoghurt, lavt fedtindhold, kunstigt sødet 14

Yoghurt, lavt fedtindhold, sødet med frugtsukker 33

 

 

 

 

* Visse fødevarer har højt GI, men må alligevel betragtes som sunde. Det er ikke nødvendigt at undgå f.eks. gulerødder, kartofler og vandmeloner (medmindre man har PCO, sukkersyge el lign). Omvendt bør man ikke spise ukritisk af alle fødevarer med lavt GI - f.eks. chokolade.

 

Kilde:

Harvard Health Online http://www.health.harvard.edu/hhp/index.jsp og www.mendosa.com

Find en omfattende liste med GI og GL for fødevarer her: http://www.mendosa.com/gilists.htm

 

Desværre er det næsten umuligt at finde nedskrevne værdi for helt almindelige danske fødevarer. Derfor er de fleste GI-tabeller baserede på udenlandske (Amerikanske) målinger. Vær opmærksom på, at bl.a. klimaforskelle og dyrkningsmetoder kan have indflydelse på fødevarers GI. Vær også opmærksom på, at GI-værdier kan variere afhængigt af, om fødevaren er testet på raske personer eller personer med sukkersyge.

 

Pasta

Fettuccine 32

Linguine 46

Macaroni 45

Nudler 47

Spaghetti, hvid, kogt 5 min (al dente) 36

Spaghetti, hvid 41

Spaghetti, durum 55

Spaghetti, fuldkorns-37

 

Grøntsager

Gulerødder 72*

Gulerodsjuice 45

Græskar 75

Kartofler, kogte 56

Kartofler, nye 57

Kartofler, bagte 85*

Kartoffelmos 70

Majs 55

Pommes frites 75

 

Suppe

Tomatsuppe 38

 

Bælgfrugter

Baked Beans 48

Bønner, kidney 27

Linser 29

Soyabønner 18

Ærter 33

Frugt

Abrikoser, friske 57

Abrikoser, tørrede 31

Ananas 66

Appelsin 44

Banan, moden 54

Banan, umoden 30

Blommer 39

Druer 46

Fersken 42

Grapefrugt 25

Juice, ananas 46

Juice, appelsin 52

Juice, grape 48

Juice, æble 41

Kirsebær 22

Kiwi 53

Mango 56

Pære 37

Rosiner 64

Æble 38

Vandmelon 72*

 

Snacks og søde sager

Chokolade 49*

Druesukker 96

Druesukker, tabletter 102

Frugtsukker 22

Honning 73

Kartoffelchips 54*

Marmelade 49

Mars bar 64

Mælkesukker 46

Peanuts 14

Popcorn 55

Sukker 65

 

Drikkevarer

Sodavand (Fanta) 68

Soyamælk 30

 

Kager

Banankage uden sukker 55

Banankage med sukker 47

Croissant 67

Donut 76

MERE OM PCO

VIDEN OM ERNÆRING

KVINDER, MAD OG HELBRED

KONTAKT OS

Sundfo - hele vejen rundt om PCO

Kommunikation og sundhed

4700 Næstved

CVR. 36099100 og 36628510

 

Tine Hald, tine@sundfo.dk, tlf. Tlf. 28 3434 00

Charlotte Lunde, charlotte@sundfo.dk, Tlf. 61 70 22 64

 

EN GOD HVERDAG MED PCO

 

Hent Sundfos pjece her:

 

Sundfo.dk´s indhold og Sundfos mentoring og tilhørende materiale skal betragtes som vejledende og Sundfo kan derfor ikke gøres ansvarlige for de konsekvenser der kan opstå i forbindelse med kost, vægttab eller forsøg på vægttab. Indholdet på www.sundfo.dk og indholdet i vores mentoring kan ikke anvendes til diagnosticering eller behandling.Alt indhold på www.sundfo.dk ejes af Sundfo, og må hverken kopieres eller sælges, med mindre der er givet skriftligt samtykke herom.