Uge 5 Vintergrøntsager

Farve og smag på tallerkenen og flere penge i pungen

– brug sæsonens grøntsager!


Det er vinter, og dagene kan virke grå og triste for os danskere.


Derfor er der ekstra god grund til at peppe tallerkenen op med farve og smag fra årstidens grøntsager.


Når du bruger sæsonens grønt får du mere næring til din krop, fordi grøntsagerne

er helt friske. Og som sidegevinst er grøntsager billigere at indkøbe, når de er i sæson.

Du bør generelt gå efter danske grøntsager. De indeholder færre pesticidrester end udenlandske og du er med til at mindske CO2 – udledningen til miljøet, fordi de danske grøntsager har kortere transportvej fra producent til butik.


Når du har PCO/S er der visse grøntsager du skal undgå, fordi de påvirker dit insulinniveau for meget.


Denne artikel hjælper dig med at skille fårene fra bukkene, og giver dig tips til tilberedning af en af de dejlige PCO-grøntsager!


Nedenfor finder du en liste over de danske grøntsager som er i sæson i januar og februar.  De PCO-venlige af slagsen finder du i venstre kolonne, i midten ser du de grøntsager du kan spise, i mindre mængder. De ikke PCO-venlige ses i højre kolonne:
































Blomkål som vinterbooster

I opskriftarkivet finder du blandt andet boller i karry, som kan spises af hele familien. Opskriften bruger sæsonens grøntsager, og den hvide ris er erstattet med blomkålsris, for at du kan holde dit insulinniveau på plads.


Blomkål kan varieres på mange måder:

Rå, kogt, blendet i supper eller plukket i buketter. Rå blomkål smager dejligt med en god olivenolie, saltristede mandler og basilikum, mens kogt blomkål virker mættende og er dejligt til vintermaden.


Blomkål er samtidig super sundt og indeholder både fibre, B og C-vitamin samt fosfor og kalcium. Blomkål indeholder det vigtige B6 vitamin, som blandt andet er vigtigt for dit immunforsvar.

Kilder:

http://sundfo.dk/madvarer-pco.html

http://www.saeson-web.dk/frugt-groent/