Guide til kostplaner


Ernæringsprincipper og anbefalinger bag Sundfos kostprogram


GUIDE TIL KOSTPROGRAM


Kostplaner og opskrifter hos Sundfo er baserede på en PCO-venlig, lavglykæmisk kost, hvor madens energi er ligeligt fordelt mellem fedt, protein og kulhydrat i forholdet 1:3.


Kostplanerne består af briksystemer, hvor dagens måltider kan varieres efter lyst og behov.

En dagskost består af 4 planer til henholdsvis morgenmad, frokost, aftensmad og mellemmåltider.


Ved brug af kostplanerne opnår du et vægttab på ca. 1 kg pr uge, +/- ½ kg.


Undgå fødevarer og drikke med sukker og højt indhold af stivelse.

Vælg dine fødevarer fra Sundfos ”Madvareliste til kvinder med PCO”.


Omega 3 og D-vitamin:

Studier i PCOS og insulinfølsomhed viser, at tilskud af vitamin D og omega 3 (fiskeolie) kan forbedre hormonbalance og insulinfølsomhed hos kvinder med PCOS. Studier har vist sammenhæng mellem vitamin D mangel og glukoseregulation hos kvinder med PCOS. Desuden indeholder den danske kost oftest for lidt fiskeolie, og studier peger på, at fiskeolie forbedrer glukosestofskiftet hos kvinder med PCOS.

 

Vi anbefaler derfor, at kosten til kvinder med PCOS indeholder 200 g fed fisk pr. uge (fx makrel, laks eller sild), enten som pålæg eller i en madret. I alt bør du spise 350 g fisk, magre og fede.


Se oversigt over fisketyper her: http://www.2gangeomugen.dk/fileadmin/filer/2gangeomugen/Dokumenter/Dokumenter_01/N_ringsv_rdier.pdf


Såfremt du ikke opnår 350 g fisk gennem maden anbefaler vi, at du supplerer din kost med et tilskud af omega 3. Følg doseringsanvisningen på emballagen.


For at opnå tilstrækkeligt med D-vitamin anbefaler vi indtag af en almindelig multivitamintablet, som også vil sikre tilstrækkeligt indtag af øvrige vitaminer og mineraler.

 

Kilder:


http://2gangeomugen.dk/index.php?id=204


Focus on metabolic and nutritional correlates of polycystic ovary syndrome and update on nutritional management of these critical phenomena, Archives of Gynecology and Obstetrics, December 2014, Volume 290, Issue 6, pp 1079-1092


https://sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed/ernaering/~/media/52BFED5C0E2C44C6A920DEC159611620.ashx