Bliv sundere med lavt glykæmisk indeks GI

Bliv sundere med lavt glykæmisk indeks (GI)


Af Karoline Lindager Larsen, Ernæringsøkonom og laborant


Undersøgelser har vist, at det glykæmiske indeks har stor betydning for mange af de helbredsproblemer, der rammer flere og flere danskere – bl.a. overvægt, type 2 diabetes og hjerte/-karsygdomme. 


Hvad er det glykæmiske indeks?

Det glykæmiske indeks (GI) er en måde at opdele kulhydratholdige fødevarer efter deres evne til at hæve blodsukkeret.


Fødevarer med højt glykæmisk indeks giver en hurtig og stor stigning i blodsukkerniveauet, mens fødevarer med lavt glykæmisk indeks giver en langsommere og mere jævn stigning.


Et glykæmisk indeks over 69 (i forhold til hvidt brød) betragtes som højt.


SE GLYKÆMISK INDEKS-TABEL  HER


Det glykæmiske indeks har betydning for dit helbredHidtil har der været fokuseret meget på fedt, som årsag til mange af tidens helbredsproblemer, men i de senere år har det vist sig, at også kulhydrater spiller en rolle.


Undersøgelser har vist, at kulhydraters glykæmiske indeks er en vigtig faktor i udviklingen og forebyggelsen af f.eks. overvægt, type 2 diabetes og hjerte/-karsygdomme.  Det er tilstande, der er blandt de væsentligste dødsårsager i Danmark. 


Lavt glykæmisk indeks er sundest

Kulhydrater med højt glykæmisk indeks har vist sig at have flere skadelige virkninger. De øger f.eks. risikoen for de ovennævnte helbredsproblemer. Kulhydrater med lavt glykæmisk indeks kan derimod forebygge dem. 


Mange af de forarbejdede, kulhydratrige produkter vi spiser i den vestlige verden, har højt glykæmisk indeks – f.eks. morgenmadsprodukter,sukker, ris, kiks, popcorn og hvidt brød. Hvidt brød har endda højere glykæmisk indeks end sukker. 


GI-tabeller er svære at bruge

Det glykæmiske indeks er bestemt for over 600 fødevarer, men det kan være svært at bruge GI-tabeller i praksis. En GI-tabel fortæller nemlig intet om mængden af kulhydrater i en fødevare. F.eks. har gulerødder højt Glykæmisk indeks, men indeholder så få kulhydrater, at man skal spise 8 store gulerødder ad én gang, for at få den blodsukkerstigning GI-tabellen forudsiger.


Nogle fødevarer med lavt glykæmisk indeks indeholder meget fedt og er derfor ikke spor sundere end andre fødevarer med højt glykæmisk indeks. 


I artiklen om ”Glykæmisk Indeks” kan du finde oplysninger, der gør det nemmere for dig at bruge det glykæmiske indeks i dit daglige kostvalg.