Glykæmisk indeks tabel GI tal

Vejledende værdier:

Lavt GI: under 55

Medium GI: 55-70

Højt GI: over 70



Glukose (GI = 100)

Brød

Brød med bygkerner   27

Flerkornsbrød   45

Fransk baguette   95

brød med havreklid  44

Franskbrød, lyst  70

Pitabrød 57

Rugbrød  64


Cerealier

All-Bran   40

Cheerios   74*

Cocopops  77

Cornflakes   84

Havregrød   49

Mysli   56

Rice Krispies  82

Special K   54


Korn, kerner, ris

 

Byg   25

Bulgur  48

Couscous  65

Hirse  71*

Hvedekerner  41

Majs  55

Ris, hvide  58

Ris, brune  55

Ris, parboiled  48

Rugkerner  34

Kiks og småkager

Digestive kiks  59

Havrekager  55

Riskager  77*

Rugkiks  65


Mælkeprodukter

Is  61

Is, fedtfattig  50

Kakaomælk, kunstigt søde  t24

Kakaomælk, sødet med sukker  34

Mælk, sød- 27

Mælk, skummet  -32

Yoghurt, lavt fedtindhold, kunstigt sødet  14

Yoghurt, lavt fedtindhold, sødet med frugtsukker  33


Pasta

Fettuccine  32

Linguine  46

Macaroni  45

Nudler  47

Spaghetti, hvid, kogt 5 min (al dente)  36

Spaghetti, hvid  41

Spaghetti, durum  55

Spaghetti, fuldkorns-37


Grøntsager

Gulerødder  72*

Gulerodsjuice  45

Græskar  75

Kartofler, kogte  56

Kartofler, nye  57

Kartofler, bagte  85*

Kartoffelmos  70

Majs  55

Pommes frites  75


Suppe

Tomatsuppe  38


Bælgfrugter

Baked Beans  48

Bønner, kidney  27

Linser  29

Soyabønner  18

Ærter  33

Frugt

Abrikoser, friske  57

Abrikoser, tørrede  31

Ananas  66

Appelsin  44

Banan, moden  54

Banan, umoden  30

Blommer  39

Druer  46

Fersken  42

Grapefrugt  25

Juice, ananas  46

Juice, appelsin  52

Juice, grape  48

Juice, æble  41

Kirsebær  22

Kiwi  53

Mango  56

Pære  37

Rosiner   64

Æble  38

Vandmelon  72*


Snacks og søde sager

Chokolade  49*

Druesukker  96

Druesukker, tabletter  102

Frugtsukker  22

Honning  73

Kartoffelchips  54*

Marmelade  49

Mars bar  64

Mælkesukker  46

Peanuts  14

Popcorn  55

Sukker  65


Drikkevarer

Sodavand (Fanta)  68

Soyamælk  30


Kager

Banankage uden sukker  55

Banankage med sukker  47

Croissant  67

Donut  76

GLYKÆMISK INDEKS (GI) TABEL



BLODSUKKER I BALANCE

Alle kan blive slankere og mættere med et blodsukker i balance.


Få mere energi og overskud i hverdagen med Sundfos 3:3 kostplaner med lavt glykæmisk indeks (GI).

* Visse fødevarer har højt GI, men må alligevel betragtes som sunde. Det er ikke nødvendigt at undgå f.eks. gulerødder, kartofler og vandmeloner (medmindre man har PCO, sukkersyge el lign). Omvendt bør man ikke spise ukritisk af alle fødevarer med lavt GI - f.eks. chokolade.



Kilde:


Harvard Health Online  http://www.health.harvard.edu/hhp/index.jsp og www.mendosa.com


Find en omfattende liste med GI og GL for fødevarer her: http://www.mendosa.com/gilists.htm


Desværre er det næsten umuligt at finde nedskrevne værdi for helt almindelige danske fødevarer. Derfor er de fleste GI-tabeller baserede på udenlandske (Amerikanske) målinger. Vær opmærksom på, at bl.a. klimaforskelle og dyrkningsmetoder kan have indflydelse på fødevarers GI. Vær også opmærksom på, at GI-værdier kan variere afhængigt af, om fødevaren er testet på raske personer eller personer med sukkersyge.