Sæt fart på dit stofskifte og tab dig

Sæt fart på dit stofskifte og tab dig - 5 gode råd


Af Karoline Lindager Larsen, ernæringsøkonom og laborant
Kender du typen, der kan spise hvad som helst uden at tage på? Og kender du så også typen, der knap nok kan se på en småkage uden at den sætter sig på sidebenene? Det handler om stofskifte - altså evnen til at forbrænde energi! Hos nogle af os er det lavt, hos andre højt - Det virker uretfærdigt, men fortvivl ikke.


Du kan sætte skub i dit eget stofskifte! Her er nogle tips:
 11 gode råd til dit stofskifte1. Brug dine muskler

Muskler forbrænder mere energi end fedtvæv. Større muskler betyder større forbrænding og dermed øget stofskifte. Husk at lidt er bedre end ingenting. Du behøver ikke ligne en bodybuilder for at sætte skub i forbrændingen!


2. Spis lidt, men ofte

Mange mindre måltider holder forbrændingen i gang. Springer du måltider over, sparer kroppen på energien og sætter dermed forbrænding i lavt gear. Du risikerer i øvrigt også at overspise i søde sager senere på dagen, fordi dit blodsukker bliver lavt.


3. Spis groft

Kulhydrater er gode - de indeholder kun ca. halvt så meget energi per gram som fedt. Men hold dig til de grove typer, der mætter godt: Grøntsager og groft brød. Kulhydrater fra kartofler, kiks og hvidt brød er "hurtige" kulhydrater. De får blodsukkeret til at stige hurtigt for derefter at falde lige så pludseligt igen. På den måde kommer du nemt til at spise for meget - og kroppen lagrer de overskydende kulhydrater som fedt.
4.Spis proteiner

Proteiner mætter og giver ligesom kulhydrater kun ca. halv så meget energi per gram som fedt. De findes især i kød og bønner.


5.Drik vand

Vand er nødvendigt for at alle processer i din krop kan fungere - også forbrændingen. Drik ca. 2 liter vand om dagen. Husk at det skal være vand og ikke sodavand eller saftevand!


6.Undgå alkohol

Alkohol indeholder ligeså meget energi per gram som fedt og hæmmer forbrændingen.


7.Undgå gentagne slankekure

Slankekure går som regel ud på at indtage mindre energi end din krop har brug for. Det er der for så vidt ikke noget galt i. Problemet med gentagne "sultekure" er, at kroppen sætter sin forbrænding ned for at spare på energien. Desværre sættes forbrændingen ikke altid tilsvarende op igen, når du begynder at spise normalt. Derved risikerer du at have lettere ved at tage på efter en slankekur end før du startede på den.


8.Bevæg dig mere

Tag trappen i stedet for elevatoren, sæt tempoet op når du går, gør rent i lyntempo. Det hele er med til at sætte forbrændingen i vejret!


9.Drik kaffe

Koffein øger forbrændingen. Derfor kan det være en god ide at drikke en kop kaffe en gang i mellem efter et måltid. Lad være med at overdrive - så mister du effekten. En eller to kopper kaffe ca. hver anden dag er nok! The har en lignende effekt, men skal selvfølgelig heller ikke overdrives.


10.Spis chili

Chili og andre stærke krydderier øger også forbrændingen. Ligesom med kaffen, mister du effekten hvis du får for meget.


11. Skru ned for varmen

Forbrændingen er med til at holde kroppen varm. Sænker du temperaturen i stuen, må  kroppen øge forbrændingen lidt for at holde på varmen. Desuden vil du nemmere komme til at fryse når du sidder stille, og derfor være mere motiveret til at bevæge dig rundt.
Læs mere om stofskiftet

Læs artikel fra ALT for damerne med sundfo.dk som kilde: Kickstart din forbrænding