Guide til alternative sødemidler PCO

Guide til alternative sødemidler

Aspartam findes i fx Cola Light

*

Af Tine Simonsen Hald, Cand. Comm. i kommunikation & medicinalbiologi og BA i ernæring og sundhed


Der er lang tradition for den søde smag, og det er helt naturligt at have lyst til sødt.

Hvis du har PCO eller sukkersyge skal du ikke forsage det søde, men i stedet vælge alternative sødemidler, så du undgår at få højt blodsukker, som laver ravage i din ”blodsukkerfølsomme” krop.


Alternative sødemidler i madlavningen kan være en rigtig god løsning for insulinfølsomme personer, herunder mennesker med sukkersyge og kvinder med PCO.  Men det er ikke ligegyldigt hvilket sødemiddel du vælger. Der er nemlig forskel på om sødemidlerne påvirker blodsukkeret eller ej. Derfor skal du se dig godt om når du står foran supermarkedets hylder med sukkererstatninger.


Her er en guide til valg af sødemidler. Hvis du har PCO eller sukkersyge skal du vælge sødemidler fra kolonne 1, da disse ikke påvirker dit blodsukker:


Påvirker IKKE blodsukkeret - vælg ved PCO og sukkersyge

Cyklamat (E 952)

Sakkarin (E 954)

Aspartam(Nutrasweet) (E 951)

Acesulfam K (Sunett) (E 950)

Steviol glycosid (Stevia) (E 960)

Sucralose (E 955)   

Natriumcyklamat (E 952)   


Påvirker blodsukkeret, dog langt mindre end sukker

Sorbitol (E 420)

Maltitol, maltitolsirup (E 965)

Isomalt (E 953)

Lactitol (E 966)

Xylitol (E 967)

 

Her finder du en oversigt over forskellige sødemidler på det danske marked:

http://www.mitliv.dk/blog/stevia-og-andre-soodemidler/


Naturligt sødt

Er du ikke til kemisk fremstillede sødemidler er produktet Stevia (se listen) et nyt alternativ, godkendt til brug i EU i 2011. Det består af stoffet Steviol glycosid, er 100% naturligt og søder 450 gange mere end sukker, vel og mærke uden at påvirke dit blodsukker.Stevia sødemiddel er pulveriseret udtræk fra planten Stevia som vokser i Sydamerika

Stevia sødemiddel er pulveriseret udtræk fra planten Stevia som vokser i Sydamerika


Tab dig med lightprodukter

Du kan med stor fordel bruge sødemidler hvis du gerne vil tabe dig. Sødemidlerne indeholder nemlig langt færre kalorier end sukker, ofte slet ingen, hvilket gør dem velegnede i forbindelse med vægttab.


Siden 1700-tallet har sukker været en del af danskernes mad, og tidligere brugte man honning og dadler til at søde maden med.

Siden 1700-tallet har sukker været en del af danskernes mad, og tidligere brugte man honning og dadler til at søde maden med.

Vi hører ofte, at lightprodukter er med til at gøre os tykkere, fordi vi vænner os til den søde smag, og bare vil havde mere og mere. Ifølge en undersøgelse fra Århus Universitetshospital er det dog tvivlsomt om vi bliver tykkere af lightprodukter. Undersøgelsen testede forskellige produkter med og uden sukker og sødemiddel, og det eneste folk blev tykkere af var almindelig cola med sukker.


Er sødemidler skadelige?

Et gammelt ordsprog siger "Alt med måde"og dette gælder også dit forbrug af sødemidler. Især diskuteres sødemidlet aspartam og dets eventuelle skadelige virkninger. Der er dog intet der tyder på, at det er farligt at bruge aspartam eller andre sødemidler i en almindelig dagligdags kost, hvor sødemidler indgår som en naturlig smagsgiver i rimelige mængder. Eksempelvis skal du op over 4 liter Cola light om dagen for at overskride de fastsatte grænseværdier.


 

Kilder:

Lime, juli 2013

Videnskab.dk: http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/er-sodemidlet-aspartam-i-light-sodavand-skadeligt

og

www.dansukker.dk