Hvad er PCO

Hvad er PCO?Af Tine Simonsen Hald, Cand. Comm. i kommunikation & medicinalbiologi og

BA i ernæring og sundhed


Polycystisk ovariesyndrom, PCO, er den hyppigste hormonelle lidelse hos kvinder i den frugtbare alder verden over. 5 % - 10 % af kvinder i den frugtbare alder lever med syndromet.

Kvinder med PCO danner for meget mandligt kønshormon. Lægen stiller diagnosen ved at se efter om kvinden har mere mandligt kønshormon end normalt, om æggestokkene indeholder flere ægblærer end normalt, og om menstruationerne er uregelmæssige eller helt manglende.

Lægen kigger også efter ydre tegn på PCOS. Dette kan være mandlig behåring (skægvækst), uren hud og æblefacon (fedt på maven og smalle hofter), som skyldes de mandlige hormoner.

PCO er et kompleks af symptomer, der optræder samtidigt, og tilstanden kaldes derfor et syndrom.


Hvad er symptomerne?

PCO kan give fysiske symptomer som mandlig behåring, uren hud, overvægt med meget fedt på maven, træthed, uregelmæssige menstruationer og barnløshed. Mange kvinder med PCO oplever også at PCO´ en er en psykisk belastning fordi symptomerne påvirker kvindens hverdag og muligheder i mange sammenhænge.


Hvorfor får man PCO?

PCO menes til dels at være arvelig. Kost, livsstil og vægt har desuden betydning for, om sygdommen udvikles.

Mange kvinder med PCO har forhøjet insulin i blodet, og dette er en af de vigtigste årsager til, at PCO´en udvikler sig. Det høje insulinniveau øger omfanget af mandlige kønshormoner. De mandlige kønshormoner er den allerstørste skurk, fordi de i sidste ende medfører de mange symptomer på PCO.


Hvad kan man gøre ved PCO?

Normale behandlinger af PCO er p-piller som normaliserer hromonerne samt det antidiabetiske middel metformin, som nedsætter insulinniveauet.


Ca. halvdelen af alle kvinder med PCO er overvægtige, mens halvdelen er normalvægtige. Hvis kvinden er overvægtig hjælper vægttab ofte, fordi det nedsætter insulinniveauet. Det behøver ikke dreje sig om store vægttab, ofte er nogle kilo nok til at opnå betydelige forbedringer.

Mange kvinder med PCO finder det meget svært at tabe sig og mangler hjælp til den rette kost og livsstil. Rådene om kost og PCO kan være forskellige fra sted til sted og den faglige viden der eksisterer på området er desværre begrænset. En kost med et lavt glykæmisk indeks synes dog at hjælpe mange kvinder med PCO, både i forhold til at kunne tabe sig og også i forhold til at forbedre symptomerne.Mere om  PCO og vægttab:

Overvægtig med PCO? Sådan taber du dig!

Tab dig med det glykæmiske indeks


Vil du vide mere?

Flere oplysninger om PCO kan du finde hos PCO-foreningen på www.pcoinfo.dk og på www.pcoforum.dk


Se udsendelse fra DR om PCO