Lægelig behandling af PCO

Lægelig behandling af PCO/PCOS


Af Anette Lindhard, overlæge på Fertilitetsklinikken Region Sjælland, Roskilde sygehus 

og Tine Simonsen Hald, Cand. Comm. i kommunikation & medicinalbiologi og BA i ernæring og sundhedBehandlingen af PCOS afhænger af kvindens symptomer og hendes situation.Der findes flere måder at behandle PCOS på. Her kan du læse om de vigtigste.


Insulinsænkende behandling

Metformin er en medicin, som forbedrer cellernes evne til at samarbejde med insulin, så mængden af insulin i blodet nedsættes. Medicinen tages som tabletter, oftest enten en tablet på 850 mg morgen og aften, eller 500 mg 3-4 gange om dagen. Større dosis kan komme på tale. Behandlingen kan foregå samtidigt med anden behandling, f.eks. i forbindelse med behandling for uønsket barnløshed.

Bivirkningerne ved Metformin er værst i begyndelsen af behandlingen og består i kvalme, diarré, metalsmag i munden, rumlen i maven og evt. hovedpine. Der er færrest bivirkninger, hvis tabletterne tages i forbindelse med et måltid. For at undgå bivirkninger bør man begynde med at tage en tablet om aftenen og så øge doseringen, når kroppen efter en uges tid har vænnet sig til behandlingen.

Kvinder, der i forvejen har en lever- eller nyresygdom, kan få mælke-syreforgiftning under behandling med Metformin og bør derfor kontrolleres ekstra. Nogle kvinder oplever, at deres ”sukkertrang” formindskes; men Metformin er ikke er et slankemiddel.

Metformin og graviditet: Der er efterhånden født flere hundrede børn, hvor mødrene har fået Metformin under graviditeten. Der er ikke set misdannelser, men risikoen for, at moderen får svangerskabsforgiftning, er muligvis øget. Metformin er ikke godkendt til brug under graviditet i Danmark, og foreløbigt anbefales det, at behandlingen stoppes, hvis man bliver gravid.

Overvægt: Hvis kvinden er overvægtig, vil vægttab desuden kunne nedsætte mængden af insulin i blodet.


Behandling mod blødningsforstyrrelser

Hvis kvinden ikke ønsker at blive gravid, behandles de uregelmæssige menstruationer oftest med p-piller. Det gør blødningerne regelmæssige og har en gunstig effekt på uren hud og øget hårvækst i ansigt og på ben, idet p-pillerne nedsætter produktionen af de mandlige kønshormoner. Behandling med p-piller nedsætter også risikoen for kræft i livmoderen. I nogle tilfælde gives i stedet hormonet progesteron (Provera®) cyklisk til regulering af menstruationerne.

Overvægt:Hvis kvinden er overvægtig vil vægttab også kunne hjælpe, så blødningerne bliver mere regelmæssige


Behandling mod øget hårvækst og uren hud

P-piller hjælper ofte mod uren hud og øget hårvækst. I løbet af få måneder bliver huden pænere. Ved udprægede grader af hudforandringer foretages behandling hos hudlæge.

Efter 6 måneders behandling bliver hårene blødere og vokser betydeligt langsommere. Hårene forsvinder ikke for altid og vil kunne komme igen, når man holder op med behandlingen.

Øget hårvækst kan også behandles med medicinen spironolakton i en dosering på 100 mg eller mere daglig.

Hvis hårene skal fjernes og ikke komme igen, skal hårsækkene ødelægges med epilering, f.eks. med ellipselaser. Det er kun mørke hår på lys hud, der kan fjernes med laser. Denne behandling kræver en henvisning fra en hudlæge.

Overvægt: Hvis kvinden er overvægtig vil vægttab desuden kunne mindske uren hud og kraftig hårvækst


Kostændring, motion og vægttab

Regelmæssig motion samt vægttab og kostændring ved overvægt øger insulinfølsomheden, sænker de mandlige kønshormoner og øger sandsynligheden for at ægløsningen kommer i gang af sig selv. Samtidig har motion og vægttab en god virkning på for højt blodtryk. Risikoen for hjerte-/karsygdomme bliver også mindre hvis kvinden motionerer, taber sig og spiser PCO-venligt.

Læs mere om kost, vægttab og PCOS

Læs mere om motion og PCOS


Køb kostplaner og opskrifter til PCO - vægttab på Sundfo


Barnløshedsbehandling

Der er mange forskellige former for behandling af uønsket barnløshed, og hvilken metode, der vælges, vil afhænge af faktorer hos både kvinden og manden. Ved PCOS vil man forsøge at stimulere æggestokkene med hormoner for at fremkalde ægløsning og graviditeten kan herefter opstå af sig selv eller ved insemination eller reagensglasbehandling (IVF).

Hvis kvinden er overvægtig, er det meget vigtigt, at hun taber sig i vægt. Vægttab kan være nok til, at æggestokkene ”på egen hånd” begynder at fungere normalt igen og hermed får kvinden større chance for at blive gravid uden behandling.Læs mere om PCO / PCOS og vægttab