Velkommen til Sundfo - inspiration til et slankere og sundere liv
Æg og mælkeprodukter
Ja-tak:
-Æg
-Mælk
-Yoghurt uden sukker. ( – proteinrige youghurter: fromage frais, kvark, skyr, græsk yoghurt 2% og 10 %, cheasy yoghurt, letvægter youghurt (Netto), minimum yoghurt (Føtex) )
-Ost (max 30+/17%): Them slankeost 6%(Superbest), Minimum friskost, Løgismose salattern, Minimum salattern, Irmas øko 6% skæreost, Primadonna light, Løgismose smøreost max. 10%, Rygeost 5%
Nej- tak eller begrænsede mængder:
Hæver ikke blodsukkeret, men har højt indhold af mættet fedt)
-Smør
-Creme-fraiche
-Fløde
___________________________________________________________
Kød og andre madvarer fra dyreriget
Ja-tak:
-Magert kød (Eksempler på magert kød (typisk under 10 g fedt pr. 100 g råt kød): Kalkun, kylling uden skind, mørbrad (alle slags)
-Afpudset svinekam
-Oksefilet
-Inderlår
-Afpudset okseklump
-Roastbeef
-Udskåret kød som skinkekød i tern, skinke- og kalveschnitzler, skinkemignon, svinekoteletter, sauté skiver af svinefilet
-Bøffer, bankekød, bøf stroganoff, gullash og lever og hjerte (alle slags).
-Fisk og skaldyr
Nej-tak eller spis i begrænsede mængder (nedenstående hæver ikke blodsukkeret, men har højt indhold af mættet fedt)
-Fedtholdigt kød (And og gås med skind (selve kødet er dog ret magert)
-Stegeflæsk (kogestykke og stegestykke)
-Bacon, ribbenssteg, revelsben, oksetværreb, oksebryst, oksehaler, kalvehaler, lammeryg og lammebryst
___________________________________________________________
Bønner mv.
Ja-tak -Bønner, ærter, kikærter og linser
____________________________________________________________
Mel, melalternativer, korn, ris, kartofler og pasta
Ja-tak
-Hvedeklid
-Fiberstrø
-Rugflager
-Rugmel
-Kamutmel (helst fuldkorn)
- Kokosfibermel
-Mandelmel
-Havreklid
-Perlebyg og perlerug
-Bygmel og bygflager
-Bulgur, helst fuldkorn
-Fuldkornspasta (begrænsede mængder)
-Hvedetortilla
-Vilde ris
Spis ikke mere end 200 kalorier om dagen fra gruppen af pasta, byg, rug, bulgur og ris
Nej-tak
-Havregryn (og havregrød)
-Cornflakes
-Mysli
-Hvedemel
-Fuldkornshvedemel
-Spelt
-Durum
-Hvid pasta
-Hvide ris og brune ris
-Cous-cous
-Kartofler
___________________________________________________________
Brød og kiks
Ja - tak
-Rugbrød (Spis moderat og bland gerne med andre fødevarer)
-Rugknækbrød
-Klidkiks, hvede
-Klidkiks, havre
-Minimum fiberkiks
Nej-tak
-Franskbrød, boller og grovbrød
-Knækbrød (undtagen knækbrød af rug)
________________________________________________________
Grøntsager og frugt
Ja - tak
-Alle grøntsager, inkl. avocado og oliven (Undtaget rodfrugter mv., se nedenfor)
-Pastinak, knoldselleri og jordskokker i begrænsede mængder
-Frugt uden mange hurtige kulhydrater: æble, pære, blommer, appelsin i begrænsede mængder, pomelo, kirsebær, solbær, hindbær, jordbær og grape
-Æblejuice (max 1 glas)
-Tørrede abrikoser, svesker og tranebær
-Friske figner
-Rå gulerod
-Tomatjuice
- Kokosnød
-Kokosmel
-Figen (rå, ikke tørret)
Begrænset, skal indgå i blandet måltid:
-Kogte gulerod
-Pastinak
-Rødbede
-Knoldselleri
-Skorzonérødder
-Banan (En frugt som banan ligger i gråzonen. Hvis du begrænser mængden og ikke spiser meget modne bananer, kan banan gå an i en varieret PCO-kost.)
Nej-tak
-Majs
-Græskar
-Frugter med hurtige kulhydrater; melon, mango, kiwi og ananas
-Rosiner
-Dadler
-Tørrede figner
Spis ikke mere end hvad der svarer til 100 kalorier frugt om dagen, fx 1 stort æble eller 230 g jordbær
Kilder til denne liste:
www.sundfo.dk, "Spis dig gravid", GAD 2009 og diætist Ida Lysdahl Fahrenholtz
Pålæg
Ja-tak
-Pålæg fra Den grønne slagter
-Kyllingespyd (7-eleven)
-Minimum pålæg (Netto, Føtex)
-Mayonaisse-salater fra Graasten, Dragsbæk elller K-salat
-Diverse magre pålægstyper
_________________________________________________________
Olie, nødder mv.
Ja-tak
-Mandler, hasselnødder, macadamianødder, pecannødder, pistacienødder, jordnødder,cashewnødder
-Vegetabilsk olie, fx rapsolie og olivenolie
-Flydende kærgården
-Flydende Lise
-Flydende Becel med oliven
-Hasselnøddeolie
-Macadamiaolie
-Avocadoolie
-Fiskeolie (Omega 3)
-Mayonnaise
-Pesto lavet på olivenolie
_________________________________________________________
Slik og læskedrikke
Ja-tak
-Nellie-dellies (Netto, COOP
- M&Ms jornødder
-Isis bolsjer og andre sukkerfri bolsjer
-Isis free soft bar karamel
-Gajoler
-Chokolade med mindst 75 % kakao
-Sukkerfri chokolade
-Isis free lækkerbar
-Sukkerfri slik
-Sukkerfri is (fx. Isis eller Åblomst)
-Light sodavand (undtaget Faxe kondi light)
-Light saftevand (undtaget Ribena light)
-Nøddesmør
-Nutella (helst sukkerfri, fx Isis smørepålæg)
-Nougat (helst sukkerfri)
-Peanutbutter
Tilladte sødemidler:
-Sukrin
-Isis perfect fit
-Isis perfect strø
-Isis perfect sød
-Isis perfect sødetabs
-Flydende sødemiddel
-Multisød
-Stevia sweet og andre Stevia-produkter
Se også vores guide til alternative sødemidler
Nej-tak
-Slik med sukker
-Sukker
-Popcorn
-Honning
-Sirup
-Chips
-Øl
-Frugtjuice
-Isis cookies
-Isis müsli
-Isis jordbærbar
-Isis budding
_________________________________________________________
Diverse
Ja-tak
-Soja
-Balsamicoeddike
-Vineddike
-Diverse krydderier
-Bouillon
-Fiskesovs
-Aromaer og essenser
-Cervera marmelader: Hindbær, appelsin eller abrikos
-Isis marmelader: Jordbær, blåbær, solbær eller hyben
-Fiberstrø
-Cervera ketchup
-Husblas/gelatine
_________________________________________________________
Få hjælp til dit vægttab med Sundfos kostplaner
Tilmeld dig Sundfos nyhedsbrev her
og få 3 lækre, pco-venlige opskrifter på aftensmad - helt gratis
+ en bonusopskrift på dessert
Sundfo.dk´s indhold og Sundfos mentoring og tilhørende materiale skal betragtes som vejledende og Sundfo kan derfor ikke gøres ansvarlige for de konsekvenser der kan opstå i forbindelse med kost, vægttab eller forsøg på vægttab. Indholdet på www.sundfo.dk og indholdet i vores mentoring kan ikke anvendes til diagnosticering eller behandling.
Alt indhold på www.sundfo.dk ejes af Sundfo, og må hverken kopieres, videregives eller sælges, med mindre der er givet skriftligt samtykke herom.
Sundfos privatlivspolitik: Sundfo behandler dine personoplysninger fortroligt og videregiver ikke dine oplysninger til tredjepart.