Zoneterapi og PCO

Zoneterapi hjælper barnløse med PCO


Af zoneterapeut Lone Victoria Schumann


20-25 procent af alle danske kvinder i den frugtbare alder lider af Polycystiske Ovarier (PCO), hvor der findes flere follikler (ægblærer) i æggestokkene end normalt. Det kan ledsages af blødningsforstyrrelser samt en række andre symptomer, som skyldes en overproduktion af mandlige kønshormoner fra æggestokkene og kaldes så et Polycystisk Ovariesyndrom (PCOS). Op mod hver 7. kvinde lider af PCOS.


Symptomerne kan være uregelmæssig menstruation, manglende ægløsning, barnløshed samt tendens til akne og uønsket hårvækst. Der ses også en sammenhæng mellem PCOS og sukkerstofskiftelidelser (type 2 diabetes eller insulinresistens) samt forhøjet tendens til overvægt, som forværrer tilstanden. En konsekvens af syndromet er ofte barnløshed. Der behandles normalt med hormoner, og kunstig befrugtning er ofte en løsning på barnløsheden.


8 kvinder i alderen 24-34 år med PCO/PCOS og lange menstruationsintervaller (33-90 dage) har været med i en klinisk undersøgelse, hvor udredning, gynækologisk undersøgelse med ultralydsscanning, blodprøvetagning samt lægelig observation er foregået på Fertilitetsklinikken Trianglen. De zoneterapeutiske behandlinger er udført i tre klinikker på Frederiksberg.Pilotprojektet viser, at zoneterapien har en signifikant virkning på både cykluslængden og antallet af follikler i æggestokkene. F.eks. faldt gennemsnitslængden af kvindernes menstruationscyklus fra 53 dage til 38 dage. Og ultralydsscanningen af kvindernes æggestokke viste et fald fra gennemsnitligt 42 til 25 follikler, hvor op til 24 follikler er normalt.


"På grund af det lave deltagerantal skal resultaterne naturligvis tolkes med forsigtighed. Samtidig er flere af resultaterne signifikante og dermed så interessante, at der er basis for at gå videre med et egentlig forskningsprojekt. Måske kan zoneterapi blive et behandlingstilbud til de kvinder, som ikke tåler eller ønsker hormonbehandling", fortæller projektleder og zoneterapeut Lone Victoria Schumann.


Pilotprojektet, som er en brobygning mellem det alternative og det etablerede sundhedssystem, er godkendt i det videnskabsetiske komité-system. Der er aldrig tidligere gennemført en undersøgelse af zoneterapeutisk behandling med naturvidenskabelige metoder inden for det gynækologiske område. Statistisk behandling og analyse er foretaget af Syddansk Universitet i Odense.


Fotos: Copyright (c) 123RF Stock Photos