Sidder du fast i ambivalensen_sådan kommer du videre

Velkommen til Sundfo - inspiration til et slankere og sundere liv

Sidder du fast i ambivalensen? Sådan kommer du videre

Af Sundfo


Motivation og ambivalens

Kender du det, at du er motiveret for noget….. men så alligevel ikke? Du er splittet - det er det vi kender, som ambivalens, og det er faktisk helt almindeligt og normalt at opleve det. Det er de færreste, som er 100 % afklaret med noget, som de gerne vil ændre.


Ambivalens spiller, for mange, en vigtig rolle i forhold til det psykiske tankearbejde, det kan fx være, at du gerne vil ned i vægt, men du er bange for, at du ikke kan holde dig væk fra søde sager eller fastfood og at det ikke lykkes. I virkeligheden er denne konflikt mellem noget tiltrækkende og noget frastødende også kendetegnende for misbrugsadfærd. Det kan være misbrug af fx alkohol og rygning, men også af mad – du ønsker at ændre spisemønster, men samtidig ønsker du alligevel ikke at ændre. Det betyder ikke, at der er noget galt med din motivation og viden, men derimod en helt naturlig fase i forandringsprocessen.


Sidder du fast i ambivalensen?

Hvis du sidder fast i ambivalensen, kan den bide sig fast, dvs. at du kan ikke rigtig komme videre og problemet kan ende med at blive værre. Det er ikke et godt holdested for dig, så hvis du oplever, at det er dér, du befinder dig, skal det afklares, så du kan komme videre med din forandring. 


Beslutningsbalancen

Beslutningsbalancen er en afvejning af fordele og ulemper, som kan hjælpe dig videre med din forandring og motivation. Når du oplever modstridende motivationer, kan du enten selv lave en lille afvejning ved at skrive de fordele og ulemper, du kan komme i tanker om ned eller du kan få nogen til at hjælpe dig med at spørge lidt ind til det, så du får skrevet alle fordele og ulemper ned. Når du laver denne øvelse, vil det i de fleste tilfælde hjælpe dig til at få opklaret, hvilken betydning fordelene og ulemperne har for dig, og du får et mere klart billede af, hvordan du kommer videre mod dit mål.


Hvad er du parat til?

I din afklaring af din ambivalens, vil du sandsynligvis finde ud af, hvad du er motiveret for, og måske finder du ud af, at du slet ikke er klar til at gå efter det mål, som du har sat dig, men at du er klar til at gå efter et mindre mål eller et helt andet mål.


Det handler om at finde frem til, hvad du føler, at du er klar til – hvad er det du gerne vil?

Hvad er virkelig vigtigt for dig?

Der er ofte flere forskellige veje til at opnå et ønsket mål. Måske har du allerede mange ønsker eller tanker om, hvordan du når dit mål, men hvilke af dem, vil du egentlig gerne benytte dig af?

Du ved sikkert en masse om, hvad der skal til for at nå dit mål, men hvad er det, der skal til for at det lykkes for dig? Mærk efter og find frem til det, som du rigtig gerne vil.


At afklare sin ambivalens kan være nøglen til forandring, og der skal ofte ikke meget andet til før din motivation fører dig mod dit ønskede mål. Held og lykke.


(Kilde: Motivationssamtalen af Miller & Rollnick)


MERE OM PCO

GUIDE TIL ERNÆRING

KVINDER, MAD OG  HELBRED

KONTAKT OS

Tilmeld dig Sundfos nyhedsbrev her

og få 3 lækre, pco-venlige opskrifter på aftensmad  - helt gratis

+ en bonusopskrift på dessert

EN GOD HVERDAG MED PCO


Hent Sundfos pjece her:


 

Sundfo.dk´s indhold og Sundfos mentoring og tilhørende materiale skal betragtes som vejledende og Sundfo kan derfor ikke gøres ansvarlige for de konsekvenser der kan opstå i forbindelse med kost, vægttab eller forsøg på vægttab. Indholdet på www.sundfo.dk og indholdet i vores mentoring kan ikke anvendes til diagnosticering eller behandling.

Alt indhold på www.sundfo.dk ejes af Sundfo, og må hverken kopieres, videregives eller sælges, med mindre der er givet skriftligt samtykke herom.


Sundfos privatlivspolitik: Sundfo behandler dine personoplysninger fortroligt og videregiver ikke dine oplysninger til tredjepart.